Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΗΕ: «S.O.S. για Σομαλία»

Μια έκτη περιφέρεια της Σομαλίας, η περιοχή Μπέι, στον Νότο της χώρας, πλήττεται πλέον από τον θανατηφόρο λιμό, ύστερα από την παρατεταμένη ξηρασία που μαστίζει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής, όπως γνωστοποίησε σήμερα με ανακοινωθέν του ο Ο.Η.Ε..

«Αν το σημερινό επίπεδο ανταπόκρισης (στην ανθρωπιστική κρίση) συνεχιστεί, η πείνα θα ενταθεί τους τέσσερις προσεχείς μήνες» προειδοποιεί το Κέντρο Ανάλυσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια του Ο.Η.Ε. (FSNAU).

«Συνολικά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης στη Σομαλία, από τους οποίους 750.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν στους προσεχείς τέσσερις μήνες, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ανταπόκριση, όσον αφορά στην προώθηση της βοήθειας» προσθέτει ο διεθνής οργανισμός.

«Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν πεθάνει, τουλάχιστον οι μισοί ήταν παιδιά» υπενθυμίζει το FSNAU στην ανακοίνωσή του.

Μόνο το 59% της βοήθειας που έχει ζητηθεί για όλες τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής που πλήττονται από την πείνα και την ξηρασία έχει καταβληθεί, δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σύνολο 2,4 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε., μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση του λιμού ορίζεται αυστηρά από τον Ο.Η.Ε.: εάν τουλάχιστον 20% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική κρίση, 30% του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρού υποσιτισμού και ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας δύο ανά 10.000 κατοίκους.

Η περιοχή Μπέι, η τελευταία που πλήττεται από τον λιμό σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ, όπως το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Σομαλίας. Στην περιοχή βρίσκεται και η πόλη Μπαϊντόα, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Ακόμη πέντε περιοχές έχουν κηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. σε κατάσταση λιμού από τον Ιούλιο: αρχικά η Κάτω Σαμπέλ και η Νότια Μπακόολ, οι οποίες αμφότερες γειτνιάζουν με την περιοχή Μπέι, επίσης οι 400.000 εκτοπισμένοι, στους καταυλισμούς της τοποθεσίας Αφγκόγε, βόρεια του Μογκαντίσου, αυτοί που έχουν εγκατασταθεί εντός της σομαλικής πρωτεύουσας και τέλος τα περίχωρα της Μπαλάαντ και Αντάλ στην περιοχή της Μέσης Σαμπέλ.

Σχεδόν 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών και χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε..

Η Σομαλία είναι η πλέον πληγείσα χώρα, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που ταλανίζει το αφρικανικό κράτος από το 1991. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει πολλές υποδομές και συνεχίζει να καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση στις κεντρικές και στις νότιες περιοχές της χώρας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου